fbpx

ziekenhuis onderzoekZiekenhuis onderzoek.

Na een ziekenhuis onderzoek of een ander onderzoek krijg je de uitslag te horen. Meestal ga je dan weer naar de arts toe.  Dan kan je je maar beter goed voorbereiden.

Hopelijk is er niets aan de hand. Maar komt er iets uit het onderzoek naar voren, dan komt al snel een behandelingsvoorstel op tafel. Daar ben je dan meestal helemaal niet op voorbereid.

De meeste mensen moeten dan zo snel schakelen dat ze niet meer helder kunnen nadenken. Dit gebeurt vaak niet bewust, maar het is soms makkelijker om de mogelijkheid van een slechte uitslag te verdringen.

Komt die slechte uitslag dan onverwachts toch, dan moet er opeens heel hard worden nagedacht, terwijl je op dat moment eigenlijk verwerkingstijd nodig hebt.

Daarom is het des te belangrijk om die slechte uitslag als een alternatief in je achterhoofd te hebben zitten. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken: er is waarschijnlijk niets aan de hand, maar als er wel iets is, dan heb ik een vragenlijstje klaar. Op die manier kan je toch helder blijven.

Drie dingen die je moet weten

Bij een behandelingsvoorstel moet je drie dingen in elk geval weten:

  1. De risico’s
  2. De voor- en nadelen
  3. De alternatieven

Deze drie dingen zijn belangrijk om zelf te kunnen bepalen of je het de moeite waard vind om die behandeling te ondergaan. Je kunt ook kiezen om het niet te doen. Iets waar artsen lang niet altijd bij stilstaan. Vraag gewoon om bedenktijd en misschien een vervolggesprek.

Het zou ook kunnen dat je het behandelingsvoorstel al gekregen hebt, Stel dan alle vragen die belangrijk zijn na zo’n beh andelingsvoorstel. De meeste mensen zitten nog met bergen vragen.

een arts zien die een diagnose toelicht.

Een ziekenhuis onderzoek kan je zelf ook min of meer voorbereiden door informatie over het onderzoek te bekijken.

Start dan nu met het aanvinken van de goede vragen na een ziekenhuis onderzoek. Deze vragenlijst kan ook gebruikt worden voor een ander onderzoek. Duur 2 minuten. 

Gesprek na een onderzoek en over de behandeling.

Beantwoord de vragen of vul in.

Stap 1 van 4

  • Meerdere antwoorden zijn mogelijk. Vink de vragen aan die op jou van toepassing zijn.