fbpx

Wat is eigen regie (in de zorg)?

goed gedaan

Wat is eigen regie?

De vraag over eigen regie, is niet zo vreemd. Het is een begrip dat veel gebruikt wordt in de zorg, maar minstens zo vaak niet wordt begrepen. Een ander woord daarvoor is zelfmanagement. Zelfondersteuning, zelfzorg of zelfredzaamheid zijn weer andere begrippen met een andere betekenis.

Met eigen regie wil je over je eigen leven kunnen beslissen. De eerste vraag die je zou moeten stellen is: Wat wil ik zelf?

Eigen regie is een vast onderdeel van ieders leven. Een voorbeeld: je breekt een arm, misschien zelfs de arm waarmee je gewend bent allerlei dingen te doen zoals tandenpoetsen, je billen afvegen enz. Je eigen regie is er op die onderdelen dus op achteruit gegaan. Maar misschien kan je het nog met je andere arm doen. Tenzij er al iets met die arm aan de hand was.

In het 1e voorbeeld heb je dus minder eigen regie op een aantal gebieden, in het 2e voorbeeld ontbreekt misschien wel elke vorm van regie.

Heel vervelend dus als er een stuk regie ontbreekt in je leven. Als zo’n situatie lang duurt, ga je je op den duur misschien wel neerleggen bij de beperkingen. Je hebt hulp nodig van anderen. En daar wen je misschien ook aan. Maar heb je je de vraag gesteld: wat wil ik, wat vind ik nu belangrijk? Want misschien zijn er wel andere oplossingen te bedenken.

Met de hulp die je werd aangeboden werd je misschien afhankelijker gemaakt dan je zelf eigenlijk wilde.

Wat is eigen regie voor jou?

Conclusie: Denk bij een vermindering van eigen regie op een onderdeel van je leven, goed na over de vraag “wat wil ik”? Daarna komen vragen als, wat kan ik nog, wat is belangrijk voor mij, welke behoeftes heb ik, is er een rol weggelegd voor anderen of zijn er anderen in mijn omgeving die mij zouden willen steunen?

Wat is eigen regie voor anderen?

Eigen regie bij ziekte, behandeling en gezondheid lukt lang niet altijd. Veel mensen zijn het niet gewend om zelf na te denken over hun mogelijkheden. Artsen zijn het nog niet gewend om samen met jou te overleggen en een deel van de beslissing ook bij jou te laten.

En dan is er natuurlijk de invloed van familie en omgeving op jouw beslissingen. Met ieder een eigen kijk, want wat is eigen regie eigenlijk voor hen?

Niet altijd staat het belang van de patiënt bij zorgorganisatie voorop. Hier zie je een voorbeeld van een ziekenhuis die een uitgebreide pdf heeft gemaakt over eigen regie. Onleesbaar, te uitgebreid en het lijkt dat jij overal zelf aan moet denken, te veel om op te noemen. Let er dus op dat de zorgaanbieder zich richt op de echte behoefte van de patiënt. En welk voordeel wordt er geboden?

Inhoud van advies/coachgesprekken:

 

Gratis verkennend gesprek 15 minuten (ter waarde van €20,-)

1. Een inventarisatie van je voorkeuren betreffende ziekte en gezondheid (beperkt).
2. Per email krijg je naar aanleiding van de inventarisatie en het zelfmanagementprofiel een persoonlijk advies.
3. Bepalen van jouw top 3 prioriteiten.

 

Advies/coachgesprek 30 minuten (€29,95)

gesprek met zorgverlener

1. Een inventarisatie van je voorkeuren betreffende ziekte en gezondheid en hoe je in het leven staat.
2. Je zelfmanagementprofiel bepalen en bespreken.
3. Effectiever communiceren met je arts of zorgverlener.
4. We bepalen jouw top 3 prioriteiten.

Advies/coachgesprek 45 minuten (€44,95)

1. Een inventarisatie van hoe je in het leven staat en je voorkeuren betreffende ziekte en gezondheid. Je krijgt alle informatie (beperkt) uitgewerkt in een pdf.
2. Je zelfmanagementprofiel bepalen, bespreken en het vervolg bepalen. Uitgewerkte versie.
3. Effectiever communiceren met je arts of hulpverlener.
4. We bepalen jouw top 3 prioriteiten.

Advies/coachgesprek 60 minuten (€59,95)

verbinding maken

1. Een inventarisatie van hoe je in het leven staat en je voorkeuren betreffende ziekte en gezondheid. Je krijgt alle informatie compleet en met advies uitgewerkt in een pdf.
2. Je krijgt een uitgewerkt zelfmanagement profiel, samen bepalen we het vervolg.
3. Je leert effectiever communiceren met je dokter of zorgverlener.
4. We bepalen welke websites, apps en/of hulpmiddelen bij jou passen.
5. We bepalen jouw top 3 prioriteiten.
6. Korting van ruim 15% op een vervolggesprek.

 

 

Eigen regie in de zorg is niet iets dat je alleen kunt overlaten aan je arts of zorgverlener. Het komt nog wel eens voor dat zelfmanagement (een ander woord voor eigen regie) ingezet wordt als een vorm van bezuiniging in de zorg.