fbpx
Man heeft spijt

Samen besluiten nemen met je arts of zorgverlener.

Gezamenlijke besluitvorming

gezamenlijke besluitvorming

Hoe kom je tot een afgewogen keuze in de zorg of behandeling die je nodig hebt? Heb je een arts die over jou beslist, waar blijft jouw stem dan? Met andere woorden, wordt er aan gezamenlijke besluitvorming gedaan. Dat is een manier waarbij risico’s, effecten en voordelen samen met de arts besproken worden. Let dus op dat jouw arts hier rekening mee houdt.

Gezamenlijke besluitvorming is nog bepaald niet aan de orde van de dag. Terwijl dit wel zo zou moeten zijn. Nu pas worden jonge artsen geschoold in communicatie, terwijl dit een belangrijk deel is van de behandeling.

Goed kunnen luisteren is een voorwaarde voor gezamenlijke besluitvorming.

 

Gezamenlijke besluitvorming kan helpend zijn

vuist op tafel

Jouw stem telt ook.

Iedereen in de gezondheidszorg vindt dat er meer aan gezamenlijke besluitvorming moet worden gedaan. Dat betekent samen besluiten nemen over gezondheids- en behandeldoelen. Waarbij voordelen, risico’s en effecten met elkaar worden afgewogen.

Als patiënt moet je keuzes voorgelegd krijgen die passen bij de manier waarop jij in het leven staat.

Een patiënt was zes maanden langer in het revalidatiecentrum omdat hij moest leren traplopen. Zijn appartement bleek gelijkvloers te zijn.

Gezamenlijke besluitvorming in de zorg kan belangrijke voordelen opleveren:

 • Je kennis neemt toe. Betere inschatting van effecten en risico’s. Met mijn hulp kan je meer regie nemen. Hier vind je betrouwbare informatie over aandoeningen.
 • Waarden en voorkeuren worden beter in kaart gebracht.
 • Er is ruimte om vragen te stellen, informatie uit te wisselen en afwegingen te maken.
 • Passende keuzes maken. Je tevredenheid neemt toe.
 • Twijfel over het genomen besluit neemt af. Je weet beter waarom je de volgende stap neemt.
 • Grotere betrokkenheid en vertrouwen in eigen kunnen. Je voelt je beter geïnformeerd.
 • Een betere arts-patiënt relatie.
 • De juiste informatie, een goede communicatie en het samen besluiten nemen met jouw arts of zorgverlener wordt gezien als een behandeling gebaseerd op wetenschappelijke inzichten.

Weten artsen en zorgverleners wat jij belangrijk vind?

gezamenlijke besluitvorming

Zorgverleners hebben soms een heel andere agenda dan patiënten.

Zorgverleners hebben soms een heel andere agenda dan patiënten. Uit onderzoek blijkt dat  ouderen heel andere dingen belangrijk vinden dan zorgverleners.

Doe jij iets alleen omdat de zorgverlener het zegt? Slechts 10% van de zorgverleners doet het volgens Nederlandse experts op het gebied van gezamenlijke besluitvorming goed. (Bron: Vilans)

Artsen en zorgverleners werken in een gesprek met de patiënt vaak hun planning af en stellen vervolgens veel medisch technische vragen. Daarna komt hopelijk gezamenlijke besluitvorming aan de beurt.

Daarom is het belangrijk te beginnen met het in kaart brengen van jouw wensen en behoeften, voordat je in een behandeltraject (bijvoorbeeld een ziekenhuis) terechtkomt.

Meer weten? samen beslissen in de spreekkamer, maar hoe?

Heb je een arts die patiëntgericht is? Ontdek het hier!

Stap 1 van 22

 • Beantwoord de vragen.

  Het invullen kost ongeveer 4 minuten van je tijd.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

About Fokke Vreeken

Ik werk meer dan 20 jaar in de palliatieve/ terminale zorg als verpleegkundige.Mijn missie is: Meer harmonie en regie bij zorg, ziekte en het levenseinde