fbpx

Wil jij “samen beslissen in de spreekkamer” overlaten aan de dokter?

samen beslissen in de spreekkamer

Samen beslissen in de spreekkamer tussen dokter en patiënt gebeurt veel te weinig. Slechts 1 op de 10 zorgverleners doet het op dit punt goed. Slechts een deel hiervan is arts.

Het recht om betrokken te worden in de besluitvorming van de patiënt is al vastgelegd sinds 1995. Dokters hebben erg lang voor of zelfs over patiënten besloten, niet altijd met even positieve resultaten.

Ook de overheid erkent vanaf 2013 het belang hiervan. Rapporten en initiatieven zijn er steeds meer. Maar zoals meestal in de gezondheidszorg het geval is, gaat het veranderingsproces erg 😳 langzaam.

Veel initiatieven en tips op dit gebied zijn voor artsen bedoeld. Niet voor niets, zij zullen de komende jaren heel wat beter moeten presteren op dit vlak. Hun dominante houding de afgelopen decennia heeft o.a. voor scheefgroei gezorgd. Er werd te veel over de patiënt besloten i.p.v. samen met de patiënt.

De patientenfederatie nederland heeft ook goede ideeen over samen beslissen. Vanaf 2013 drong het besef eindelijk ook bij de overheid door dat er een flinke omslag in denken nodig was.

Voor “samen beslissen in de spreekkamer” is mijn stem nodig!

Wil jij niet afwachten, maar zelf je stem meer laten horen? Maar ……..dat is wel lastig. Zoals de meeste mensen kijk je misschien toch tegen de dokter op. Hij of zij doet ten slotte ook zijn best.

vragen stellen door huisartsHet is jouw lichaam waar een besluit over genomen gaat worden. Als je bijvoorbeeld een tv koopt, weet je de prijs, het merk en zelfs de specificaties. Je brengt een extra bezoek aan een winkel en je kijkt waarschijnlijk naar andere modellen en merken. En……de prijs vind je ook belangrijk. Waarom zou je alles aan de arts overlaten als het om een gezondheidsklacht gaat? Of neem je direct de tv die de verkoper je aanprijst?

Stel de goede vragen aan de dokter en weet welke. Weet wat je van een goede dokter mag verwachten.

Ik wil persoonsgerichte zorg.

Uit onderzoek blijkt dat het voor patiënten lastig is om hun zorgen, meningen of voorkeuren duidelijk te maken als ze tegenover de (huis)arts zitten. Patiënten willen een dokter die luistert, ondersteunt en respect toont.

Maar de meeste huisartsen hebben moeite om begrip voor jouw situatie ook te laten blijken. Informatie en advies geven doen ze goed, maar hoeveel onthoud je daarvan? Minder dan de helft.

De dokter zou dus niet alleen aandacht moeten hebben voor de ziekte, maar juist ook voor de zieke. De patiënt zou zijn mening of voorkeur duidelijker moeten aangeven.

Samenvatting!

  • Als ik mijn stem meer laat horen zal ik beter geïnformeerd zijn.
  • Door samen te beslissen in de spreekkamer zal ik meer vertrouwen hebben in de behandeling.
  • Opkomen voor mijn zorg zorgt voor meer regie en ik zal dan een stem hebben bij een ingrijpende of onnodige behanding.
  • Ik laat mijn dokter niet alles bepalen en groeit mijn zelfvertrouwen.
  • Alleen samen met mijn dokter kan ik de juiste behandeling krijgen, mijn stem telt ook.

Bezoek huisarts, specialist of zorgverlener.

Beantwoord de vragen of vul in.

Stap 1 van 10