fbpx

patiënt activatie meetinstrumentPatiënt Activatie Meetinstrument (PAM-13 NL)

De PAM (patiënt activatie meetinstrument) meet kennis, vaardigheden en vertrouwen in het kunnen managen van je ziekte en gezondheid.

Meer weten over het verschil tussen zelfmanagement en eigen regie ?

Het is aan te raden na het invullen een gesprek te hebben met een zorgverlener, zodat je verder kunt verkennen wat jouw mogelijkheden zijn.

Wetenschappelijke tool

Dit patiënt activatie meetinstrument is een wetenschappelijk ontwikkelde tool. Wat ik zelf wel een beetje raar vind is de naam. Het doel van het formulier en de gesprekken die erop volgen is blijkbaar om de patiënt te activeren. Als je dat al van te voren aangeeft via de naam, dan lijkt sturing van actieve patiënten het doel. Op zich misschien niks mis mee, als dat doel maar geen middel wordt om mensen onder druk te zetten.

Insignia Health, de amerikaanse organisatie die deze tool gemaakt heeft en beheerd, gebruikt woorden als “coachen om te activeren en gezondheidsactivatie”.

Val ik wel in de goede categorie?

Maar veel mensen zullen misschien toch denken dat als ze in categorie één zullen vallen, ze niet erg goed bezig zijn. Er is namelijk ook een categorie van patiënten die helemaal niet zo actief kan zijn. En het zou ook kunnen zijn dat je misschien wel super actief bent, maar dat het je helemaal niet verder helpt.

Verder valt zelfmanagement voor zorgverleners die daar niet veel kennis van hebben, vaak toch onder de noemer: de patiënt moet meer zelf gaan doen. We weten allemaal dat er in Nederland bezuinigd moet worden. Verzekeraars kijken steeds kritischer naar gezondheidsuitkomsten.

Dit wordt allemaal uitgedrukt in harde euro’s. Een patiënt activatie meetinstrument kan hopen zij goed aan bezuinigingen bijdragen. De cijfers die dit oplevert worden dan ook nauwgezet bijgehouden. Ik zal er in elk geval voor zorgen dat jouw gegevens niet met andere organisaties worden gedeeld. Daar heb ik geen enkel belang bij. Gelukkig hoef ik me niet te verantwoorden naar de verzekeraars toe. Ik zou het instrument alleen willen inzetten om je te helpen.

Persoonsgerichte zorg. Wordt jouw belang gediend?

Het kan allemaal leuk en aardig overkomen als organisaties zeggen dat ze aan persoonsgerichte zorg doen, maar daar achter zit een lobby van verzekeraars en overheid die met man en macht de uitgaven in bedwang willen houden. Daarom moet je als patiënt ook extra kritisch blijven en opletten of jouw belang ook werkelijk wordt gediend.

patiënt activatie instrumentMocht je de vragen willen beantwoorden, weet dan dat er geen goed of fout antwoord is. Val je in categorie één of vier, dat maakt niets uit. Het gaat erom dat je er niet om veroordeeld wordt. Mocht je met mij in gesprek willen komen. Dan zal ik mijn uiterste best doen je niet te veroordelen, uitstekend te luisteren en zoveel mogelijk aan te sluiten bij wat jij belangrijk vind in het leven.

Start dan nu met het patiënt activatie meetinstrument.

 

 

 

Patiënt Activatie Meetinstrument (PAM-13 NL) Hoe actief ben jij bezig met gezondheid en ziekte?

Stap 1 van 13

  • Deze lijst geeft je een idee in hoeverre jij actief omgaat met ziekte en gezondheid. Het is bedoeld voor (chronisch) zieken. Aan iedereen die met ziekte te maken heeft, geeft het een globale indruk van je zelfmanagementvaardigheden. Hoe de uitslag ook is, jij wordt je bewust van jouw rol hierin. Hieronder staan enkele uitspraken die mensen soms doen over hun gezondheid. Geef voor elke uitspraak aan, in hoeverre je het ermee eens of oneens bent. Je vult dus in wat je zélf vindt en niet wat je denkt dat de dokter wil horen.