fbpx

Ontslag ziekenhuis.

Het is soms tragisch gesteld met de nazorg als een patiënt van het ziekenhuis naar huis gaat.

30% van de ouderen overlijdt binnen honderd dagen als er geen nazorg wordt geleverd na ontslag uit het ziekenhuis.

Als één van mijn ouders naar het ziekenhuis is geweest, bel ik wel eens de huisarts. Altijd kloppen er bepaalde gegevens niet of duurt het heel lang voordat de informatie er uiteindelijk is.

Als er dan actie ondernomen moet worden, wie weet dan wat er echt nodig is. De huisarts neemt geen actie, omdat hij gewoon niet weet dat er een patiënt ontslagen is uit het ziekenhuis. Als er thuiszorg is (in het geval van mijn ouders dus wel) zal deze er achter aan gaan. Maar ook dat is geen garantie dat alles goed komt. Vaker wel dan niet worden er bij de overdracht fouten met medicatie gemaakt.

Zo voel ik me als mantelzorger dus verantwoordelijk. Gelukkig hebben mijn ouders goede thuiszorg. Er zijn gelukkig verpleegkundigen die er boven op zitten.

Ontslag ziekenhuis betekent dus oppassen. Vandaar de vragenlijst die ik hieronder voor je gemaakt heb. Volg deze stappen voordat je het ziekenhuis verlaat. Vraag desnoods hulp van iemand anders. Dan kan je voordat je weggaat de belangrijkste vragen stellen. Je kunt er dan o.a voor zorgen dat je de juiste hulpmiddelen in huis hebt en een kopie van de overdracht meekrijgt. Ik heb het meeste denkwerk voor je verzet, zodat je de meest gemaakte fouten kunt voorkomen.

Je kunt er zelfs een leven mee redden.

Na ontslag ziekenhuis heb je vast weer een gesprek met je huisarts. Bereid je daar ook op voor.

Ontslag ziekenhuis gaat soms gepaard met gebrek aan materiaal, medicatie en informatie

ontslag ziekenhuisVeel van de fouten hebben ook te maken met een slechte overdracht. Bedenk maar, in het ziekenhuis zijn er bepaalde handelingen gedaan en afspraken gemaakt. Medicatie is vaak veranderd. Of er ontbreekt een medicatieoverzicht. Als die informatie na ontslag uit het ziekenhuis onduidelijk is……………

Soms kan ik als verpleegkundige in de thuiszorg niet eens de diagnose vinden. Dat moet ik dus van de patiënt zelf horen. Wel wat gênant, vind ik zelf. Ook het ziektebeloop en complicaties ontbreken wel eens.

Ook kom je soms alleen een uitgedraaide ziekenhuisoverdracht tegen, of heel uitgebreid, of juist heel summier.

Dan heb ik het nog niet eens over ontbrekende materialen. De inventieve wijkverpleegkundige moet zijn/haar best doen om de juiste spullen toch nog in huis te halen.

En wat als familie en mantelzorgers niet op de hoogte zijn gebracht.

61% van de overdracht bij ontslag uit het ziekenhuis naar de thuiszorg is onvolledig. 23% krijgt helemaal geen overdracht. Fouten lijken dan ook onvermijdelijk.

Eigenlijk vreemd, maar ook ernstig dat we in een land met een goede gezondheidszorg zoveel voor elkaar moeten boksen om ernstige fouten te voorkomen bij ontslag ziekenhuis. Je zou haast denken dat je een bijzondere patiënt moet zijn om dit voor elkaar te krijgen. Bekijk (om het toch nog wat luchtig te houden) dit filmpje.

De verantwoordelijken voor dit alles: het systeem.

Wat nu na ontslag uit het ziekenhuis

Stap 1 van 9

  • Overdracht van ziekenhuis naar huis is helaas vaak niet goed geregeld. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan.

  • Bespreek dit van te voren met bijvoorbeeld familie of vrienden, maar ook met je arts en zorgverleners of loop deze lijst samen met hen door. Meerdere antwoorden zijn mogelijk.
  • Als je opname in een verpleeghuis, verzorgingshuis, hospice of zorghotel nodig hebt, vraag dan hulp aan de transferverpleegkundige als je nog in het ziekenhuis bent.

    De transferverpleegkundige kan bepaalde dingen al vanuit het ziekenhuis voor je regelen.
    Informatie om makkelijk en snel andere zorg te vinden, vind je op deze website.
    Ga verder.