fbpx

MedicijnencheckMedicijnencheck

Veel mensen vergeten regelmatig hun medicijnen in te nemen. Of ze worden gewoon niet opgehaald bij de apotheek. Denk daarom eens aan een medicijncheck.

Van alle medicijnen die worden voorgeschreven wordt maar de helft correct gebruikt. Kosten per jaar in Nederland 1,5 miljard euro. Wil je je medicijnen met de apotheek of je huisarts bespreken vul dan de vragenlijst in en neem hem mee. Het geeft je zelf ook veel inzicht over je medicijngebruik.

Veel erger dan de kosten van 1,5 miljard euro, is dat veel mensen schade kunnen oplopen aan hun gezondheid. Een medicijnencheck zou dan zeker op zijn plaats zijn.

Waar heeft dit nu mee te maken? Je zou denken dat de meeste mensen wel beseffen dat het belangrijk is hun medicijnen op tijd in te nemen, ze op te halen bij de apotheek en de werking ervan te kennen.

De belangrijkste hindernissen zijn overtuigingen en angsten, bijvoorbeeld:

Angsten voor:

  • bijwerkingen
  • overgevoeligheid
  • verslaving

 

overtuigingen als:

  • “medicijnen zijn voor zwakkelingen”
  • “de medicijnen passen niet bij mij”
  • “ik neem medicijnen met tegenzin in”
  • “ik heb onvoldoende vertrouwen dat dit wel het juiste middel is”
  • “ik merk geen effect”

 

Medicijnencheck is een goed idee

Misschien denk je wel dat dit niet voor jou geld, maar kijk maar eens naar onderstaande checklijst om te kijken welke overtuigingen jij hebt. Misschien valt het mee, misschien valt het wel tegen.

Zitten er overtuigingen bij zoals boven omschreven, dan is het goed om dit eens tegen het licht te houden. Jij denkt toch ook niet dat een chemokuur voor zwakkelingen is? En ook al neem je medicijnen met tegenzin in, hoe komt dat dan? Welke (misschien wel onterechte) gedachten zitten daar achter.

Als je onvoldoende vertrouwen in het middel hebt, heeft dat misschien met slechte informatie te maken hebben. Niet alles wat je familie zegt klopt…………Je hebt ook informatie over feiten nodig, als de buurman een bepaald medicijn geweldig vindt, hoeft niet de hele wereld dat ook zo te ervaren. Ook al helpt het een tante in Marokko bij jou kan dat misschien compleet anders zijn.

Zoek je informatie over een medicijn kijk dan hier.

 

MedicijnencheckDoe dan nu de medicijnencheck en kijk wat jouw overtuigingen, belemmeringen en angsten zijn bij medicijngebruik.

Start nu hier onder

Hoe is de informatie en voorlichting over jouw medicijn?

Stap 1 van 18

  • Je krijgt hier enkele vragen over de informatie die je kreeg over jouw medicijnen. Geef aan hoeveel informatie je kreeg over de volgende onderwerpen. Indien je meer dan 1 medicijn gebruikt, geef dan jouw algeheel gevoel over de informatie die je kreeg betreffende jouw medicijnen.