fbpx
psychische problemen

Power patiënt

Wil je meer regie in gezondheid, ziekte en zorg? Fouten of een verkeerde diagnose voorkomen? Gebruik deze 15 hulpmiddelen en vragenlijsten. Neem de antwoorden vooral ook mee naar je arts.

Ja, inderdaad dit is gratis! Klik op één van de teksten hieronder om met een hulpmiddel of vragenformulier te starten om snel een power patiënt te worden.

Veel mensen zijn in hun luie stoel blijven zitten als het gaat om de regie nemen bij ziekte, zorg en behandeling. Ze zetten de arts op een voetstuk en met die houding komt er een passiviteit los die zijn weerga soms niet kent.

Ergens wel logisch, omdat artsen en zorgverleners heel lang de indruk hebben gewekt het beter te weten dan de patiënt. Niet echt een aanmoediging om een power patiënt te worden.

Een power patient zorgt voor eigen inbreng

Maar de patiënt heeft een inbreng die niet te onderschatten is. Tegenwoordig is het hip om samen besluiten te nemen met je arts en zorgverlener. Maar dat had natuurlijk al veel eerder moeten gebeuren. Omdat zowel arts als patiënt dit niet gewend zijn, zal je jezelf een beetje moeten helpen. Bijvoorbeeld door de juiste vragen te stellen. Op die manier help je de arts ook.

Als jij met goede vragen komt, je kent je wensen en behoeften en hebt je al goed geïnformeerd, dan heb je als power patiënt een mijlen lange voorsprong.

Artsen hebben in het verleden een paternalistische houding aangenomen. Met die houding werd over jou besloten i.p.v. met jou.

Zorg dus dat je een arts hebt die goed met je communiceert en niet over jou maar met jou beslissingen neemt. Jij staat aan het roer van jouw gezondheid. Het OLVG ziekenhuis laat in dit filmpje zien dat keuzehulpen bijna gelijk staat aan samen beslissen. Maar keuzehulpen zijn slechts een onderdeel ervan. Wel goed trouwens dat het ziekenhuis hier actief mee bezig is.