fbpx
psychische problemen

Power patiënt

Wil je meer regie in gezondheid, ziekte en zorg? Fouten of een verkeerde diagnose voorkomen? Gebruik deze 15 hulpmiddelen en vragenlijsten. Neem de antwoorden vooral ook mee naar je arts. 

Ja, inderdaad dit is gratis! Klik op één van de teksten hieronder om met een hulpmiddel of vragenformulier te starten om snel een power patiënt te worden. 

 

Veel mensen zijn in hun luie stoel blijven zitten als het gaat om de regie nemen bij ziekte, zorg en behandeling.  Ze zetten de arts op een voetstuk en met die houding komt er een passiviteit los die zijn weerga soms niet kent.

Ergens wel logisch, omdat artsen en zorgverleners heel lang de indruk hebben gewekt het beter te weten dan de patiënt. Niet echt een aanmoediging om een power patiënt te worden.

Een power patient zorgt voor eigen inbreng

Maar de patiënt heeft een inbreng die niet te onderschatten is. Tegenwoordig is het hip om samen besluiten te nemen met je arts en zorgverlener. Maar dat had natuurlijk al veel eerder moeten gebeuren. Omdat zowel arts als patiënt dit niet gewend zijn, zal je jezelf een beetje moeten helpen. Bijvoorbeeld door de juiste vragen te stellen. Op die manier help je de arts ook.

Als jij met goede vragen komt, je kent je wensen en behoeften en hebt je al goed geïnformeerd, dan heb je als power patiënt een mijlen lange voorsprong.

Artsen hebben in het verleden een paternalistische houding aangenomen. Met die houding werd over jou besloten i.p.v. met jou.

Zorg dus dat je een arts hebt die goed met je communiceert en niet over jou maar met jou beslissingen neemt. Jij staat aan het roer van jouw gezondheid. Het OLVG ziekenhuis laat in dit filmpje zien dat keuzehulpen bijna gelijk staat aan samen beslissen. Maar keuzehulpen zijn slechts een onderdeel ervan. Wel goed trouwens dat het ziekenhuis hier actief mee bezig is.

  •  
Vink de juist gegeven antwoorden aan.

Als je vermoedt dat iemand verschijnselen van dementie vertoont.

 • Invullen kost slechts 1 minuut van je tijd.
 • Een score van minder dan zes positieve antwoorden kan duiden op dementie. Dit hulpmiddel geeft slechts een ruwe indicatie. Bij twijfel raadpleeg je het beste een huisarts of specialist.

Bepaal de mate van eigen regie

Ben je passagier, stewardess, copiloot of piloot? Geef aan in hoeverre je het eens of oneens bent met onderstaande stellingen.

Stap 1 van 4

Depressie zelftest. Hoeveel van de tijd.....

Stap 1 van 12

 • Invullen kost ongeveer 3 minuten van je tijd.
Meet je zelfmanagementvaardigheden.

General Self-Efficacy Scale. Kies het antwoord dat op dit moment het meest van toepassing is.

Stap 1 van 3

 • Kies het antwoord dat op dit moment het meest voor jou van toepassing is.

Vink aan

Gesprek na een onderzoek en over de behandeling.

Stap 1 van 4

 • Meerdere antwoorden zijn mogelijk. Vink de vragen aan die op jou van toepassing zijn.

Heb je een arts die patiëntgericht is? Ontdek het hier!

Stap 1 van 22

 • Beantwoord de vragen.

  Het invullen kost ongeveer 4 minuten van je tijd.

Heb je vandaag moeite om de volgende activiteiten uit te voeren?

Stap 1 van 4

 • Dit vragenformulier meet de moeite die je dagelijks hebt met het uitvoeren van activiteiten vanwege je rugklachten.

Hoe is de informatie en voorlichting over jouw medicijn?

Stap 1 van 18

 • Je krijgt hier enkele vragen over de informatie die je kreeg over jouw medicijnen. Geef aan hoeveel informatie je kreeg over de volgende onderwerpen. Indien je meer dan 1 medicijn gebruikt, geef dan jouw algeheel gevoel over de informatie die je kreeg betreffende jouw medicijnen.

Jouw medicijnen.

Stap 1 van 7

 • Hier worden enkele vragen over jouw medicijnen gesteld. Iedereen vergeet zijn medicijnen wel eens, je bent echt niet de enige. Met hulp van deze lijst kom je er achter wat wel en niet belangrijk is en of jouw medicijnen aangepast kunnen worden aan jouw voorkeuren. Het geeft jouw verwachtingspatroon weer en inventariseert de mogelijke belemmeringen bij medicijninname. Het geeft aan welke zaken je met jouw arts en/of apotheker kunt bespreken.

Meetinstrument voor het meten van lichamelijke beperkingen bij mensen met pijnklachten in het bewegingsapparaat. Disability Rating Index.

Stap 1 van 3

 • Dit formulier is bedoeld voor mensen met lage rugklachten. Ook mensen met nek-, schouder-, knie- en heupklachten kunnen er gebruik van maken. Invultijd 5-6 minuten.

Patiënt Activatie Meetinstrument (PAM-13 NL) Hoe actief ben jij bezig met gezondheid en ziekte?

Stap 1 van 13

 • Deze lijst geeft je een idee in hoeverre jij actief omgaat met ziekte en gezondheid. Het is bedoeld voor (chronisch) zieken. Aan iedereen die met ziekte te maken heeft, geeft het een globale indruk van je zelfmanagementvaardigheden. Hoe de uitslag ook is, jij wordt je bewust van jouw rol hierin. Hieronder staan enkele uitspraken die mensen soms doen over hun gezondheid. Geef voor elke uitspraak aan, in hoeverre je het ermee eens of oneens bent. Je vult dus in wat je zélf vindt en niet wat je denkt dat de dokter wil horen.

Samenwerken aan gezondheid (PIH-NL). Vink het antwoord aan dat het beste past bij jouw situatie.

Stap 1 van 12

 • De PiH-NL geeft een beeld van de hoeveelheid eigen regie op verschillende gebieden rondom jouw ziekte. Er zijn geen goede of foute antwoorden. Het gaat om jouw oordeel. Wat je zelf kunt en wat je niet kunt.

Vierdimensionale klachtenlijst. Meet de mate van uitputting en psychische nood.

Stap 1 van 48

 • Deze vragenlijst meet de hoeveelheid lichamelijke spanningsklachten en de neiging daarover ongerust te zijn. Verder de mate van psychische nood en uitputting door emotionele stress en depressie en angst. Het gaat steeds om klachten of verschijnselen die je de afgelopen week (de afgelopen 7 dagen met vandaag erbij) hebt ervaren. Klachten die je daarvoor wel had, maar de afgelopen week niet meer, tellen niet mee. Geef per klacht aan hoe vaak je dit afgelopen week hebt ervaren. Je hebt ongeveer 10 minuten nodig om het in te vullen. Klik nu op volgende.

Vragen die je kunt stellen voor een onderzoek.

Stap 1 van 3

 • Je kunt hier kiezen welke vragen jij wilt stellen voor jouw onderzoek. Jouw persoonlijke vragen worden per email naar je toegestuurd. Je kunt via de lijst of je mobiel dan je eigen vragen stellen. Het invullen duurt slechts 2 minuten. Kijk zorgvuldig welke vragen jij wilt aanvinken.