fbpx

Dodelijke medicijnen

dodelijke medicijnenMedicijnen zijn na kanker en hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak. Daarom worden het ook wel dodelijke medicijnen genoemd.

De Deense hoogleraar Peter Gøtzsche gaat nog een stapje verder en noemt de farmaceutische industrie georganiseerde misdaad. Een uitspraak van hem: “Het is makkelijker om een nieuwe ziekte te maken dan een medicijn”.

Feiten: 

  • Medicijnen worden onvoldoende getest voor dat ze op de markt worden gebracht. De proefpersonen zijn jij en ik.
  • Het Europese geneesmiddelenbureau dat de goedkeuring van medicatie regelt, wordt voor 80% gefinancierd door de farmaceutische industrie.
  • Medicijnen zijn vooral getest op jonge mensen, d.w.z. dat de werking voor ouderen niet hetzelfde hoeft te zijn. Dit geld ook voor bevolkingsgroepen, het zou onmogelijk zijn om veel verschillende groepen te testen, daarom weten we eigenlijk weinig over de effecten op de bevolkingsgroepen die niet zijn getest. Er wordt eigenlijk maar vanuit gegaan dat het resultaat hetzelfde is.
  • Ook is het onmogelijk om allerlei combinaties van medicijnen te testen, er is dus weinig bekend over de wisselwerking.

Artsen zijn net mensen en dus beïnvloedbaar. Zij hebben vaak meer vertrouwen in medicatie dan wat het werkelijk kan doen. Daarnaast kunnen we maar moeilijk ingesleten gedrag veranderen.

Voorbeeld medicatie

Een aardig voorbeeld is het middel haldol, wat wel wordt ingezet bij patiënten met een delier (soms gepaard gaand met  hallucinaties en verwardheid) in de palliatieve fase,  Er is nu wetenschappelijk onderzoek dat zegt dat haldol dan niet effectief isMaar hoewel ik als verpleegkundige sterke twijfel had over dit middel, werd het veel ingezet. Dodelijke medicatie? Nee, maar uiteindelijk wil je voor de palliatieve patiënt toch een middel dat effectief is?

Nu ben ik er van overtuigd dat het nog jaren zal duren voordat het niet meer voorgeschreven wordt. Daarbij maakt het niet uit hoe je als zorgverlener denkt en af en toe je stem laat horen. De patiënt denkt meestal toch dat de arts het beter weet.

Dodelijke medicijnen door jouw gebruikt?

Hoe moet je als burger of patiënt hiermee omgaan?  Gaat het bij jou om een foute combinatie van medicijnen of niet?

Het is natuurlijk niet zo dat medicijnen niet werken. Ze hebben allemaal bijwerkingen, ja. Maar het kan geen kwaad om ze eens tegen het voetlicht te houden. Enige relativering is hier ook op zijn plaats.

Gebruik je niet te veel? Of is de combinatie die je gebruikt nog in orde. Hoe is het gesteld met de kennis van jouw medicijnen? En wist je dat medicijnen ook aangepast kunnen worden aan jouw voorkeuren. Je therapietrouw speelt ook een rol.

 

Hier vind je twee formulieren over medicatie.dodelijke medicijnen

Wil je weten of je goed bent voorgelicht over je medicijnen? Er ligt een verband tussen de mate dat jij hier tevreden over bent en je therapietrouw.

Misschien heb je meer informatie nodig en wil je meer weten over werking en gebruik. Met dit ingevulde formulier kan je naar je apotheek of huisarts. Zo wordt de kans groter dat je de juiste medicatie neemt. Er zijn veel onnodige ziekenhuisopnames per jaar door verkeerd medicijngebruik, des te meer reden om hier goed op te letten.

 

Start hier met het formulier “hoe is de informatie en voorlichting over jou medicijn”.

 

dodelijke medicijnen

Wil je weten of je medicijnen  moeten worden aangepast aan jouw voorkeuren?

Dit formulier inventariseert je mogelijke belemmeringen bij medicijninname en je verwachtingspatroon. Je kunt met dit formulier naar je apotheek of huisarts. Je kunt het daar bespreken en eventuele aanpassingen maken.

Jouw medicijnen.

Stap 1 van 7

  • Hier worden enkele vragen over jouw medicijnen gesteld. Iedereen vergeet zijn medicijnen wel eens, je bent echt niet de enige. Met hulp van deze lijst kom je er achter wat wel en niet belangrijk is en of jouw medicijnen aangepast kunnen worden aan jouw voorkeuren. Het geeft jouw verwachtingspatroon weer en inventariseert de mogelijke belemmeringen bij medicijninname. Het geeft aan welke zaken je met jouw arts en/of apotheker kunt bespreken.