fbpx

Bezoek aan de dokter kan beter

Wil je de goede vragen stellen, niets vergeten, voldoende informatie krijgen en in beeld zijn bij jouw bezoek aan de dokter?

bezoek aan de dokter

De meeste mensen zijn bij hun bezoek aan de dokter bang om lastig gevonden te worden. Jij wilt toch de juiste vragen stellen, goede informatie krijgen en in beeld zijn bij de dokter?

Wie wil er nu een behandeling die onnodig is of zelfs schadelijk kan zijn? Voor een onderzoek of behandeling wil je de risico’s en voordelen weten en of er goede alternatieven zijn.

Wat doe je als je de dokterskamer verlaat en je bent veel vergeten? Een nieuwe afspraak maken? Op internet zoeken? En wordt het daar wel duidelijker van? Niet een beetje maar alle informatie moet duidelijk zijn. Maak nu gebruik van deze vragenlijst als je naar de dokter gaat. Dat zal je meer duidelijkheid geven.

Tips:

  • Laat je niet leiden door je gevoel om lastig gevonden te worden
  • Je gesprek moet op basis van gelijkwaardigheid zijn, niet iedere arts denkt daar zo over
  • Kies een arts die samen met jou een oplossing wil vinden

Het kan zijn dat je dit allemaal wilt overslaan, te lastig, kost te veel tijd, dat snap ik. Maak dan in ieder geval gebruik van het goede initiatief van Patiëntenfederatie Nederland 3 goede vragen. Een verkorte versie van 3 vragen, die je in elk geval zou moeten stellen.

Met onderstaande vragenlijst maak je het veel persoonlijker. Maar omdat best veel mensen hier niet over nadenken, wil ook de npcf het stellen van vragen stimuleren, zodat zorg meer persoonsgericht en minder behandelingsgericht gaat worden. Ook zij zien dat dit van belang is om samen te kunnen beslissen met de arts. Het wordt de hoogste tijd. Één ding is zeker, zowel de arts als de patiënt moeten veranderen. Ook het CZ heeft een hulpmiddel om goed beslagen ten ijs te  komen bij een klacht, een behandeling of een ontslag. Maar nogal ingewikkeld en het kost je veel tijd. Mijn hulpmiddel is eenvoudiger en sneller. Zodat je nadenkt over wat in jouw situatie relevant is.

Wat kan je verwachten na het gebruik van de beste vragen aan de dokter.

  • Je weet je klachten op een goede manier op te schrijven en je zult geen vragen vergeten.
  • Jouw wensen en behoeften worden duidelijk.
  • Deze vragenlijst helpt je om snel en makkelijk je vragen en klachten helder te formuleren. Het meeste denkwerk heb ik voor je gedaan. Neem het mee als je naar de dokter gaat.

bezoek aan de dokter

En daarna?

Het opschrijven van je klachten en vragen heeft een bewezen therapeutisch effect. Nadat je het bezoek aan de dokter met hulp van mijn vragenlijst gedaan hebt, krijg je hulp bij het vervolg. Is er onderzoek of behandeling nodig? Leer om een goed afweging te maken op basis van jouw persoonlijke voorkeuren.

Ik bied ondersteuning via e-mail, whatsapp, abonnementen en beeldcommunicatiemogelijkheden.

Met die hulp kun je je eigen persoonlijk ondersteuningsplan maken.

Belangrijk:

  • je klacht, verhaal en gevoel kun je omschrijven zoals jij dat wildevrouw bokst met man
  • je hebt een gesprek op basis van gelijkwaardigheid
  • je bent goed geïnformeerd over onderzoek, diagnose of behandeling en je kent de alternatieven

Onderneem actie bij je bezoek aan de dokter (kosteloos)